Preguntes freqüents

1. Marc general de la iniciativa ABPXODS

Què és ABPxODS?

ABPxODS és una iniciativa per promoure a la comunitat educativa els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats per les Nacions Unides, tot fomentant les Competències per al Desenvolupament Sostenible des de l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP).  Mitjançant la present plataforma web, docents d’arreu de Catalunya podeu dissenyar i compartir recursos amb la metodologia ABP que treballin alguns dels ODS i incorporin les competències per a la sostenibilitat.

 

Qui impulsa ABPxODS?

ABPxODS és una iniciativa impulsada per CATESCO, el TIDE-Grup de recerca de Tecnologies Interactives i Distribuïdes per a l’Educació que forma part de la UPF i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UPC. També compta amb el suport del Departament d’Educació a través dels fons Next Generation per a l’impuls digital a l’educació.

 

Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són 17 fites emmarcades en el nucli de l’Agenda 2030 la qual va ser aprovada el 2015 per l’Assemblea General de la ONU. 

Els ODS són universals, transformadors i inclusius i descriuen els principals reptes relacionats amb el desenvolupament global als quals s’enfronta la humanitat. Els objectius aborden reptes mundials decisius per a la supervivència de la humanitat vinculats a aspectes de rellevància social com l’educació, la salut, la protecció social i les oportunitats laborals, a més del canvi climàtic i la protecció mediambiental. Els ODS s’enfronten a barreres sistèmiques al desenvolupament sostenible com la desigualtat, les modalitats de consum no sostenibles, l’escassa capacitat institucional i la degradació del medi ambient. 

 

Què són les Competències Clau per a la Sostenibilitat?

Les competències clau per a la sostenibilitat són competències transversals i rellevants per l’assoliment de tots els ODS i volen servir com a eina per impulsar la formació de ciutadans de la sostenibilitat. Aquest seguit de competències configuren un entramat d’habilitats, capacitats i valors pensats per a poder afrontar problemes socials complexos tot atenent la seva dimensió sistèmica; imaginar escenaris de futur possibles amb mirada crítica i plantejar propostes concretes i aterrades al context local de cada comunitat. 

La UNESCO delimita 8 competències per a la sostenibilitat que són explicades amb detall a les pàgines 7,8 i 9 de la Guia ABPxODS: Disseny de projectes per desenvolupar les competències clau per a la sostenibilitat. El document es pot consultar i descarregar a l’apartat Consulta de la Plataforma. 

 

Què és l’Aprenentatge Basat en Projectes?

L’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) és una metodologia basada en l’elaboració de projectes per part de l’alumnat que parteix de la investigació en profunditat un problema complex, una pregunta o un conflicte amb múltiples solucions i durant un període de temps llarg (entre una setmana i un semestre). La finalitat d’aquests projectes és que l’alumnat acabi generant algun tipus de producte que presenti a un públic extern al centre educatiu. 

Un aspecte clau de l’ABP també és la forma en que s’organitza l’alumnat per tirar  endavant el projecte. Durant el desenvolupament d’aquests—amb l’acompanyament del professorat fent de guia i facilitador del procés d’aprenentatge— l’alumnat treballa col·laborativament i pren decisions consensuadees relacionades amb les tasques que ha de dur a terme. 

 

2. Com puc participar a ABPxODS

A qui va adreçat ABPxODS?

ABPxODS va adreçat a centres i docents de diferents etapes educatives interessats a conèixer i generar activitats d’aula o projectes que treballin temàtiques relacionades amb la justícia global, l’emergència climàtica, el benestar planetari o el desenvolupament sostenible amb un enfocament clarament competencial.

Pot ser útil tant per al professorat que es vol iniciar en aquests tipus de projectes com per aquells que ja hi treballen, però volen incorporar-hi un enfocament de les competències clau per a la sostenibilitat.

En el marc d’ABPxODS partim de la proposta d’ABP realitzada pel PBL Works-Buck Institut for Education els quals, a més de definir les fases d’un projecte també identifiquen els elements que conformen un projecte amb qualitat educativa.

 

Com puc començar a fer ABPxODS al meu centre?

Per a iniciar-se a l’ABPxODS és important conèixer les fases i els elements claus d’un projecte ABP, així com els ODS i les Competències Clau per a la Sostenibilitat. Per a fer-ho, podeu consultar la Guia ABPxODS: Disseny de projectes per desenvolupar les competències clau per a la sostenibilitat, un document que té per objectiu ajudar els centres educatius a la creació i concreció d’instruments i materials útils per al disseny, la implementació i l’avaluació d’activitats des de la perspectiva de l’ABPxODS. 

A més, a la Plataforma, hi trobareu l’apartat “Inspira”, on un cop registrats, podreu trobar-hi diferents projectes elaborats per altres docents que us poden ajudar a plantejar el vostre. 

 

Com puc participar en la plataforma ABPxODS?

La Plataforma ha estat creada amb l’objectiu que el professorat que heu dut a terme projectes ABPxODS els pugueu compartir en aquest espai. També, en el cas que no n’hagueu fet mai, que pugueu consultar projectes d’altres docents i animar-vos a crear el vostre. 

Per això, en primer lloc, caldrà que us registreu tot seguint les instruccions que hi ha a l’apartat “Inicia Sessió”. Un cop registrats, a l’apartat “Codissenya”, podreu començar a construir el vostre projecte tot seguint les passes que se us indiquen o bé consultar-ne d’altres. 

 

Com puc contactar amb altres usuàries de la plataforma?

Per a contactar amb altres usuàries de la plataforma, cal anar a l’apartat Connecta que trobareu a dalt a l’esquerra. Allà, d’entre totes les persones que estant registrades, heu de buscar unes persones que tenen un logo de color groc al seu perfil. Això signfica que estant obertes a col·laborar amb altres persones de diferents maneres. Si cliqueu al seu perfil, veureu els recursos que ha fet i una icona d’un sobre que si hi cliqueu us permetrà enviar-li un correu electrònic per contactar-hi. 

En el cas de voler ser contactat per altres professionals de l’educació, cal activar aquesta opció a l’apartat Configuració del Compte. Allà s’hi pot especificar el tipus de col·laboració a què s’està obert i fins i tot afegir-ho enllaços de les xarxes socials. 

 

Com puc modificar un recurs un cop penjat?

Si heu penjat un recurs i ara el voleu editar cal que aneu al vostre perfil que trobareu a dalt a l’esquerra i cliqueu a El meu espai personal. Un cop dins, cliqueu a la pestanya Els meus recursos i trobareu els projectes que heu penjat. Ara caldrà que cliqueu una icona d’un llapis dibuixant un quadrat i us portarà al vostre projecte i ja el podreu editar.

He creat un recurs, però els altres usuaris no el poden veure, com ho soluciono?

Si has creat un recurs i no surt al llistat de recursos el que ha passat és que no s’ha publicat bé el recurs. Per això, torna al projecte com si el volguessis modificar i vés a la última fase Publicació de l’ABP. Un cop allà, clica Compartir o bé Compartir i Validar (si vols rebre el segell ABP) i el projecte es publicarà i tothom el podrà veure a l'apartat Inspira’t

Amb quina llicència es comparteixen els continguts i recursos a ABPxODS?

Els recursos creats en aquesta plataforma seran compartits amb la llicència Creative Commons Reconeixement 4.0 Internacional (CC BY 4.0). D’acord amb aquesta llicència es permet copiar, redistribuir, remesclar o transformar i crear a partir del material per a qualsevol finalitat els continguts propis d’aquesta publicació, inclosa la comercial. En qualsevol d’aquestes opcions és imprescindible que s’en reconegui l’autoria de la creació original. 

 

Qui és responsable de les dades personals incorporades a la plataforma?

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) és responsable de les dades personals recopilades a través d'ABPxODS. Recopilem expressament les dades dels formularis web i d'ús del sistema. Se sol·licita als usuaris que evitin carregar dades personals sensibles i que mantinguin actualitzada la seva informació personal. A més, s'apliquen mesures de seguretat tècniques i organitzatives per a garantir la confidencialitat de les dades dels usuaris.

Podem anonimitzar qualsevol informació personal que recol·lectem, assegurant que els noms dels usuaris no estiguin vinculats a cap dada compartida. Podem utilitzar aquesta informació personal recopilada per a millorar els nostres sistemes, investigar i desenvolupar noves funcions per al lloc web. També podem incloure conjunts de dades anonimitzades en les nostres publicacions de recerca i compartir-les amb tercers per a recerques científiques no comercials.

Els usuaris han de tenir en compte que en registrar-se o enviar un formulari de contacte, estan acceptant expressament aquesta política. Es recomana consultar l'apartat específic sobre la Política de Privacitat per a obtenir més detalls. Per a qualsevol consulta relacionada amb el tractament de les seves dades, els usuaris poden posar-se en contacte amb tide-info@upf.edu. Així mateix, poden dirigir-se al responsable de protecció de dades de la UPF en dpo@upf.edu.

Les galetes són importants per a tu, influeixen en la teva experiència de navegació i ens ajuden a protegir la teva privacitat. ABPxODS utilitza serveis de seguiment i d'anàlisi de galetes, tant propis com de tercers, per a millorar el nostre servei i per a finalitats de recerca i desenvolupament. Més informació a la nostra "Política de galetes".

o

Fes servir qualsevol altre correu

Adreça electrònica

Contrasenya

 
Configuració de galetes
Les galetes són importants per a tu, influeixen en la teva experiència de navegació i ens ajuden a protegir la teva privacitat. ABPxODS utilitza serveis de seguiment i d'anàlisi de galetes, tant propis com de tercers, per a millorar el nostre servei i per a finalitats de recerca i desenvolupament. Més informació a la nostra "Política de galetes".